春分(しゅんぶん)の日(ひ)
春分(しゅんぶん)の日(ひ)とは、昼(ひる)と夜(よる)の長(なが)さがほぼ同(おな)じ日(ひ)です。そして、この日(ひ)は、仏教(ぶっきょう)での「彼岸(ひがん)の中日(ちゅうにち)」にもあたるので、国民(こくみん)はお墓詣(はかまい)りにも行(い)きます。秋(あき)にも同(おな)じことがあります。秋(あき)は、「秋分(しゅうぶん)の日(ひ)」といいます。
この両日(りょうじつ)は、昔(むかし)から、宮中(きゅうちゅう)の行事(ぎょうじ)があり、祝日(しゅくじつ)になりました。
The vernal equinox is the day when the length of day and night are almost equal. In addition, since this day corresponds to ``Higan no Chunichi'' in Buddhism, people also visit graves. The same thing happens in autumn. Autumn is called "Autumn Equinox Day".
Since ancient times, these two days have been celebrated as public holidays due to events held in the Imperial Court.
「彼岸(ひがん)」とはあの(よ))の世界(せかい)であり、この世(よ)の世界(せかい)を「此岸(しがん)」といいます。
春分(しゅうぶん)の日(ひ)というのは、3月20日(さんがつはつか)か3月21日(さんがつにじゅういちにち)になります。毎年変(まいねんか)わります。1年(いちねん)の長(なが)さは、年(とし)によって変(か)わるからです。その中日(ちゅうにち)の前後(ぜんご)3日間(みっかかん)を合(あ)わせて「お彼岸(ひがん)」といいます。
そしてこのころ、各地(かくち)では早咲(はやざ)き桜(さくら)が咲(さ)きます。
温(あたた)かくなり、花見(はなみ)や、お墓参(はかまい)りが重(かさ)なるので、外出(がいしゅつ)が多(おお)くなります。
``Higan'' is the world of the other world, and the world of this world is called `Shigan''.
The vernal equinox is either March 20th or March 21st. It changes every year. This is because the length of a year varies from year to year. Combine the three days before and after the middle day. It is called "ohigan".
Around this time, early-blooming cherry blossoms bloom in various places.
It's getting warmer, cherry blossom viewing and visiting graves overlap, so we are going out more often.
Vernal Equinox Day.=秋分の日・Shubun no hi.
この写真(しゃしん)は、「落雁(らくがん)」という干菓子(ひがし)です。干菓子(ひがし)とは、和菓子(わがし)のひとつです。水分(すいぶん)が少(すく)ない、乾燥(かんそう)したお菓子(かし)です。仏教(ぶっきょう)では、春分(しゅんぶん)の日(ひ)・秋分(しゅうぶん)の日(ひ)・お盆(ぼん)・葬儀(そうぎ)・法事(ほうじ)などの時(とき)に、祭壇(さいだん)や仏壇(ぶつだん)にお供(そな)えします。
米(こめ)や麦(むぎ)の粉(こな)に砂糖(さとう)などを混(ま)ぜたものです。長(なが)く日持(ひも)ちがします。
This photo is a dried confectionery called "Rakugan". Dried sweets are one of Japanese sweets. It is a dry snack with little moisture. In Buddhism, they are offered at altars and Buddhist altars on the vernal equinox, autumnal equinox, Obon, funerals, and memorial services.
It is a mixture of rice and wheat flour mixed with sugar. It keeps for a long time.
お墓参り
0コメント